Vermeer heeft zijn brood in de laatste jaren van zijn leven niet kunnen betalen. Zijn weduwe heeft de schulden bij meesterbakker Hendrick van Buyten afgelost met één van Vermeers schilderijen. Op dat moment bezat Van Buyten meerdere panden in de Choorstraat, mogelijk was daar het bakkertje waar Vermeer dagelijks zijn brood haalde. Over het hedendaagse Delftsblauwe stadsgezicht in cyanotype schilderde ik het Delft uit de tijd van Vermeer. Als inwoner van Delft haal ik mijn brood misschien wel in dezelfde straat.

 

Werkwijze

Het werk is een combinatie van technieken. Het blauwe landschap is een cyanotype/blauwdruk. Hiervoor heb ik een collage van verschillende foto’s gemaakt dat als sjabloon gebruikt is. Dit sjabloon wordt geplaatst op een in een donkere kamer met chemicaliën behandeld papier. De zon op de markt in Delft heeft de reactie uitgevoerd waarbij de chemicaliën op de belichten delen blauw kleuren. In een donkere kamere worden de overige chemicaliën van het papier gewassen. Na het drogen heb ik met gouache het Delft uit de tijd van Vermeer op het werk geschilderd. 

Dit werk heeft gewonnen in de vrije categorie van het televisieprogramma De Nieuwe Vermeer. Luister hier naar het jury commentaar. In 2023 is het werk tentoongesteld in museum Het Prinsenhof te Delft.
 
Het bakkertje van Vermeer, 2022, Rafael Martig (1992)
Cyanotype en gouache op papier
54 x 44 cm (excl lijst)
Het origineel is verkocht. Er zijn hoogwaardige genummerde en gesigneerde gicléeprints beschikbaar voor 175 euro, deze hebben het originele formaat. Bij interesse stuur een bericht via contact. 
 
Heeft u interesse in een werk van uw eigen straat of een andere specifieke plek, stuur me dan een bericht om de opties te bespreken. 
Category
Art Project